Tak Henti Doa untuk Palestin Ketika Umrah, Maryam Menunjukkan Sikap Tulus Tanpa 'Show Off'Semasa menunaikan ibadah umrah pada bulan Mac yang lalu, Maryam You Narae, seorang personaliti media sosial, terus-menerus menyelipkan doa-doa untuk saudara-saudara Islam di Palestin, yang sedang berjuang dalam keadaan yang sukar. Namun, di tengah-tengah kepedihan itu, Maryam menunjukkan sikap yang sangat tulus - dia tidak suka menonjolkan sumbangan kecilnya kepada penduduk Palestin.


"Saya selalu memberi sokongan kepada Palestin dan sentiasa mendoakan mereka. Sewaktu melaksanakan umrah, saya dengan jujurnya menghulurkan doa-doa untuk saudara-saudara kita di sana," kata Maryam, 32 tahun, dengan rendah hati.


Walau bagaimanapun, dia enggan berlagak atau menonjolkan kebaikan yang dilakukannya.


"Tapi saya tidak suka berbuat demikian kerana saya tidak memaparkan semua perbuatan kecil yang saya lakukan," katanya kepada kami.


Maryam berkongsi pandangan ini semasa menghadiri majlis pelancaran produk kecantikan di Sunway Velocity Mall, Kuala Lumpur pada Sabtu lalu.


Baginya, segala kebaikan yang dilakukan haruslah datang dari hati yang tulus, dengan keyakinan bahawa hanya Allah SWT yang mengetahui niat sebenar.


"Bagi saya, jika saya menunjukkan apa yang saya lakukan, terutama kepada mereka di Palestin, saya berasa seperti berlagak. Saya tidak suka memperlihatkan diri.


"Saya melakukan ini semua dengan tulus, biarlah hanya Allah yang mengetahui, saya tidak perlu memberitahu semua orang tentang apa yang saya lakukan.


"Saya hanya ingin Allah mengetahui niat saya, dan itulah sebabnya saya tidak berkongsi dengan orang lain," tambahnya.


Maryam juga berkongsi bahawa dia dan suaminya, Ryzal Ibrahim, kini lebih berhati-hati dalam menerima tawaran kerjasama dengan jenama atau produk yang berkaitan dengan Zionis.


"Sejak tahun lalu, kami telah mengambil keputusan untuk menyemak terlebih dahulu sebelum menerima sebarang tawaran. Kami akan memastikan bahawa jenama tersebut tidak terlibat dengan Israel.


"Kami akan menolak tawaran jika ada kaitan dengan Israel," jelasnya.


Dalam perkembangan lain, Maryam menyatakan kegembiraannya kerana dapat bekerjasama dengan sebuah jenama produk kecantikan dari Korea Selatan iaitu L. Soulle.


Sebelum menerima tawaran tersebut, Maryam pastikan bahawa produk tersebut halal dan selamat untuk digunakan.


"Produk ini berasal dari Korea dan mereka ingin bekerjasama dengan saya untuk melancarkan produk terbaru mereka.


"Sekarang produk Korea boleh dilihat di mana-mana, tetapi saya perlu memastikan kualiti produk sebelum bersetuju untuk bekerjasama.


"Yang penting, produk ini haruslah halal dan tidak membahayakan," katanya.


Kongsi Artikel Ini dengan Rakan-rakanmu!


Bagaimana pendapatmu tentang sikap tulus Maryam dalam menyokong Palestin tanpa menonjolkan diri? Jangan simpan pendapatmu sendiri! Kongsi artikel ini dengan rakan-rakanmu dan mari kita sebarkan semangat kebaikan bersama-sama!

Previous Post Next Post

Contact Form