Giveaway: SUBSCRIBE saluran youtube kami untuk berpeluang memenangi iPhone 17 Pro

Baru Seminggu Kahwin, Pengarah Animasi Ejen Ali Pergi Selamanya – Tak Sangka Pengakhiran Sebegini…


 Hati siapa tak tersentuh bila dengar berita ini. Dunia animasi tanah air dikejutkan dengan pemergian Andi Abdul Ghani Kadir, pengarah animasi terkenal Ejen Ali, yang ditemukan meninggal dunia di tepi Sungai Kampung Batu Putih, Kinabatangan, Sabah pada Rabu.


Lebih memilukan, Andi baru sahaja mendirikan rumah tangga pada 16 September lalu – tak sampai pun dua minggu bergelar suami.


🚨 Detik Kehilangan


Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Kinabatangan, Hairi Otuh, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada petang Selasa. Operasi mencari segera dijalankan, sebelum akhirnya mayat Andi ditemui di tepi sungai berhampiran lokasi dia dilaporkan hilang.


Andi dikatakan terjun dari jambatan selepas terbabit dalam sebuah kemalangan bersama isterinya ketika dalam perjalanan dari Tawau ke Kota Kinabalu.


Kereta yang dipandu isterinya hilang kawalan lalu terbabas. Difahamkan, selepas insiden itu, Andi keluar dari kenderaan dan terjun ke sungai – dan sejak itu dia tidak lagi ditemui hidup.


💔 Baru Seminggu Bahagia


Lebih menyayat hati, perkongsian sahabat rapatnya, Yuesran Muhamad Salleh, mendedahkan bahawa Andi baru sahaja melangsungkan perkahwinan menggunakan khidmat perancangannya.


“Bayangkan, baru seminggu bergelar suami. Itu yang buat kami semua terasa kehilangan ini begitu perit,” katanya ketika dihubungi media.


🎬 Legasi Ejen Ali


Andi bukan nama kecil dalam industri. Dia antara nadi di sebalik kejayaan besar Ejen Ali The Movie 2 yang berjaya mengutip lebih RM40 juta, sekaligus meletakkan animasi tempatan setaraf dengan karya antarabangsa.


Pemergiannya bukan sahaja meninggalkan kesan mendalam buat keluarga, malah seluruh industri kreatif negara.


✨ Salam Takziah


Al-Fatihah buat arwah Andi Abdul Ghani Kadir. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang beriman.


Bagi peminat animasi Malaysia, kehilangan ini adalah satu tamparan hebat. Namun, karya dan legasi arwah akan terus hidup dalam hati kita semua.


👉 Apa pandangan anda tentang kisah tragis ini? Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah. Jangan lupa kongsikan artikel ini supaya lebih ramai dapat mendoakan beliau.

Previous Post Next Post

Contact Form