"Melati Doa Aliff Syukri Batalkan Hasrat Penjara - “Semoga Niatnya Tak Tercapai”"Bekas pembantu peribadi kepada Datuk Seri Aliff Syukri dan Datin Seri Nur Shahida, Melati Abdul Ghani, kini berada dalam keadaan tertekan dan berharap pasangan usahawan itu membatalkan niat untuk meneruskan saman yang boleh memenjarakannya. Melati, yang berusia 47 tahun, berkongsi perasaan hatinya yang kerap menangis dan mengalami anxiety akibat kes yang bakal berlangsung pada Jumaat ini.


"Memang saya menangis dan rasa tertekan sampai sekarang. Saya harap dia tarik balik kes sebab tak mahu lagi kes ini berlarutan lebih lama. Sekarang pun saya sedang menjalani terapi kerana mengalami anxiety disebabkan saman fitnah tersebut. Saya pun sudah tak mahu lagi dikaitkan dengan dia (Aliff) selepas ini," kata Melati kepada kami.


Menerusi laporan kami pada Isnin, peguam Aliff dan Shahida, Hasshahari Johari Mawi, memaklumkan bahawa perintah ex-parte untuk mengkomitkan Melati ke penjara sudah diberikan kepadanya. Melati juga akan dipanggil semula untuk pengurusan kes di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam secara fizikal pada Jumaat ini.


Melati turut berkongsi bahawa dia tidak mempunyai wang untuk melantik peguam baharu bagi mempertahankan dirinya di mahkamah. Dia kini merupakan penanggung tunggal keluarganya selepas suaminya disahkan menghidap slip disc tahap lima. "Memang saya sudah tidak ada wang untuk upah peguam. Saya sekarang kerja seorang diri menampung perbelanjaan keluarga. Suami saya tak boleh kerja sebab masalah slip disc tahap lima. Saya cuma mengharapkan pendapatan daripada mengasuh dan menjual makanan secara atas talian," jelasnya.


Tambah Melati, ketika ini dia cuma mampu berdoa dan meletakkan tawakal kepada Allah agar niat Aliff memenjarakan dia tidak tercapai. "Semoga niat dia nak penjarakan saya tak tercapai," ujarnya.


Kes saman fitnah melibatkan Melati dan bekas majikannya bermula pada 2021 sebelum mahkamah memberi kemenangan kepada pihak Aliff pada Oktober 2023. Susulan keputusan itu, pada 29 Mei lalu, Melati tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kepada Shahida atas fitnah yang dilakukan kira-kira lima tahun lalu. Untuk rekod, Melati pernah berkhidmat sebagai pembantu peribadi pasangan usahawan itu selama empat tahun sebelum diberhentikan pada Julai 2020.


Jika anda tersentuh dengan kisah Melati dan ingin membantu, kongsikan artikel ini dengan rakan-rakan anda. Mari kita sama-sama menyebarkan kesedaran dan mendoakan yang terbaik untuk Melati. Anda juga boleh meninggalkan komen atau cadangan di bawah. Terima kasih kerana membaca!

Previous Post Next Post

Contact Form