Ketahui Perjuangan Tersembunyi Penyanyi Azharina Azhar Melawan PenyakitDalam dunia gemerlapan hiburan, seringkali kita terlupa bahawa di sebalik tabir, ada kisah-kisah keberanian dan ketabahan yang jarang diceritakan. Azharina Azhar, penyanyi yang kita kenali dengan suara merdu dan lagu-lagu yang menyentuh hati, baru-baru ini membeberkan cabaran besar yang dia hadapi - pertempuran peribadi melawan penyakit.


Setelah berbulan-bulan merahsiakan rahsia kesihatannya, Azharina akhirnya memilih untuk berbicara. Di usia 39 tahun, dia menerima nasihat daripada doktor untuk menjalani rawatan kimoterapi selepas menerima keputusan yang mengejutkan semasa menyertai program All Stars Gegar Vaganza (ASGV) pada tahun lepas.


"Doktor memberitahu saya tentang pilihan yang saya hadapi - pembedahan atau kimoterapi," katanya dalam satu temu bual bersama pengacara Elly Mazlein.


Keputusan ini bukanlah satu yang mudah. Azharina, dengan jujur, berkongsi bahawa dia juga menderita penyakit diabetes. Simptom-simptom yang dialaminya - seperti kehausan yang berterusan dan kerap membuang air kecil - telah menuntunnya ke arah mencari bantuan perubatan sejak dua tahun lalu ketika dia berada di Australia.


Walau bagaimanapun, dia memilih untuk menyimpan semua ini daripada pengetahuan ramai semasa bertanding di ASGV. Ketegasan dan semangatnya ketika menyanyi mungkin membuat kita terpesona, tetapi belakang tabir, dia mengalami pendarahan dan keadaan kesihatan yang menuntut pengorbanan yang besar.


Azharina mendedahkan bahawa dia mengalami pendarahan bermula dari minggu keenam ASGV sehingga ke peringkat akhir. Bagi kebanyakan orang, melihatnya menyanyi mungkin hanya tontonan tiga minit, tetapi untuknya, ia melibatkan bekerja sehingga 15 jam sehari, sambil menguruskan syarikat dan dua orang anak.


Artikel penuh dengan pengisian emosi ini mengetengahkan keberanian seorang wanita yang tidak hanya berjuang dalam karier seninya, tetapi juga dalam perjuangan hidup sehari-hari. Kita mungkin tidak boleh menghapuskan penyakit, tetapi kita boleh memberi sokongan dan penghargaan kepada mereka yang berjuang.


Mari kita salurkan sokongan kita kepada Azharina dengan berkongsi kisahnya. Sama-sama kita sebarkan kesedaran tentang keberanian dan ketabahan dalam menghadapi cabaran hidup.


Jom kongsikan artikel ini dengan kawan-kawan untuk memberi sokongan kepada Azharina dan mereka yang berjuang.

Previous Post Next Post

Contact Form