Semangat juang srikandi

Walaupun siri penyiasatan dan perisikan dari Barat makin banyak diketengahkan, ia tidak pernah jemu memikat penonton untuk terus mengikutinya.

Inti pati setiap episod biasanya berkisar kepada membanteras jenayah semata-mata, namun elemen drama serta aksi mencabar yang dimuatkan adalah kekuatan sesuatu siri itu.

Antara yang menambat hati penonton ialah Strike Back yang kini ditayangkan di saluran Cinemax (Astro Saluran 412).

Drama bersiri aksi lasak itu sudah memasuki musim kelima dan ditayangkan sejak 3 Februari lalu setiap Sabtu jam 11 malam. Ia juga boleh ditonton di saluran HBO On Demand.

Drama lakonan Alin Sumarwata, Warren Brown, Daniel MacPherson dan Roxanne McKee ini mempamerkan aksi yang cukup mendebarkan.

Pada musim kelima ini, penonton bakal dikejutkan dengan beberapa perubahan terutama daripada barisan pelakon menggalas tanggungjawab sebagai watak utama.

Dalam temu bual bersama RAP, Alin yang memegang watak Lans Koperal Gracia Novin berkata, bagi menjayakan musim terbaru ini, dia menjalani latihan intensif selama empat bulan di Pusat Latihan Pasukan Khusus Raja Abdullah II, Jordan.

Menurut Alin, pelbagai pengalaman baru ditimba sepanjang tempoh latihan itu bagi memastikan lakonannya menyakinkan.

“Berpeluang memegang watak sebagai anggota Komando Operasi Khusus Angkatan Darat Australia antara pengalaman paling berharga dan tidak mungkin saya lupakan. Segala yang dirancang berjalan lancar apabila kami mempunyai satu pasukan kru yang saling membantu.

“Latihan itu mengenai cara pergerakan seorang tentera dan memegang senjata api dengan baik. Selain itu, saya juga berlatih menembak.

“Namun, paling ditekankan ketika latihan ialah saya perlu memahami cara bernafas dan membidik senjata dengan baik supaya tidak salah sasaran,” katanya.

Menariknya lagi mengenai siri kali ini, Strike Back bukan hanya memberi fokus terhadap dua anggota tentera lelaki semata-mata, tetapi turut memaparkan kredibiliti dua lagi tentera wanita yang turut bermati-matian menentang keganasan.

“Saya percaya kelainan yang cuba dibawakan kali ini memberi dinamik terhadap drama ini. Saya yakin kehadiran watak tentera wanita akan memberi rencah baru dalam dunia pasukan beruniform,” katanya.

Ditanya apa membuatkan dia berani menggalas watak itu yang kebiasaannya dibawa pelakon lelaki, Alin berkata, dia perlu mengambil peluang itu kerana wanita juga mempunyai kekuatan dan semangat juang yang tinggi.

“Realitinya, tidak banyak tentera wanita dipaparkan di televisyen Australia, malah dalam kehidupan sebenar juga tidak ramai wanita memilih kerjaya itu.

“Jadi apabila peluang ini datang, saya mengambilnya untuk memberi inspirasi dan membuktikan kepada penonton bahawa golongan wanita sebenarnya tidak lemah, malah mampu menggalas kerjaya ini,” katanya.

Menurut Alin, dia teruja kerana hasil kerja kerasnya dalam latihan membuahkan hasil. Lakonannya mendapat pujian apabila dikatakan berjaya membawa watak sebagai tentera dengan natural.

“Saya bangga apabila menerima pujian daripada pihak produksi. Ternyata usaha keras dan latihan intensif yang diberikan memberi pengalaman baru dalam hidup. Malah, saya kini mampu menjadi penembak yang baik.

“Namun tidak dinafikan, saya ada mengalami luka di bahagian kepala dan anggota badan, tetapi kecederan itu tidak serius. Hanya luka kecil saja,” katanya sambil ketawa.
Semangat juang srikandi Semangat juang srikandi Reviewed by Kakigosip on 09:04:00 Rating: 5
Powered by Blogger.