Muahciked: Tiada siapa terus jadi hebat

Assalamualaikum dan salam sejahtera diucapkan kepada semua pembaca Metro Ahad. Adik doakan semoga urusan kalian dipermudahkan dan dikurniakan rezeki berlipat kali ganda.

Sejak kebelakangan ini, kanvas industri seni semakin berwarna-warni apabila ramai pelakon dan pelawak cuba menjadi penyanyi.

Barangkali, trend yang semakin mendapat perhatian ini membuatkan ramai tidak mahu melepaskan peluang. Apa tidaknya, percubaan ini membuka satu lagi pintu rezeki.

Bak kata pepatah untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Andai bernasib baik, debut single berkenaan akan diterima ramai dan menjadi tular.

Namun, baru-baru ini kecoh seorang pelakon dikecam netizen gara-gara nyanyiannya di sebuah program bual bicara dikatakan sumbang.

Adik bersimpati dengan pelakon itu. Barangkali faktor gugup dan tiada pengalaman menyanyi membuatkan dia jadi begitu. Janganlah kita mengecam dia hanya kerana perkara itu.

Bagi Adik, keberaniannya wajar dipuji. Malah kita patut memberikan dia peluang kerana bukan mudah menyanyi dalam tempoh empat minit itu tetapi dia berjaya melakukannya.

Lagipun tiada siapa yang bermula dengan terus menjadi hebat. Adik yakin setiap penyanyi melalui proses pembelajaran yang tidak pernah bernoktah. Begitu juga dengan pelakon itu, tak mustahil dia akan menjadi penyanyi yang bagus suatu hari nanti.

Berilah pelakon itu atau selebriti lain peluang membuktikan kemampuan mereka. Jangan hanya pandai mengecam sedangkan diri sendiri pun belum tentu menyanyi sedap. Gurau saja, jangan marah ya!

Adik tidak malu mengaku bermula dari bawah. Memang betul ada menyanyi dari kecil kerana ibu pernah menyanyi di beberapa resort dan hotel terkemuka di Melaka satu ketika dahulu. Ketika itu adik menyanyi suka-suka di tempat kerja ibu.

Kemudian diikuti beberapa persembahan mewakili negeri dan adik memang aktif menyanyi bersama kementerian malahan pernah beberapa kali membuat persembahan di hadapan Yang Di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agong.

Selepas tamat sekolah menengah, adik sambung pengajian di Universiti Teknologi Mara(UiTM) dalam bidang muzik. Orang kata ada sedikit sebanyak pengalaman dan ilmu mengenai muzik.

Pasti ramai mungkin tidak tahu kerjaya seni adik bermula dengan nyanyian. Adik menjadi peserta Akademi Fantasia musim kesembilan tetapi kurang bernasib baik, keluar awal. Selepas itu barulah adik menceburi bidang lakonan.

Tidak salah mencuba bukan? Tetapi nasihat adik, kalau mahu mencuba mestilah bersungguh-sungguh dan jangan ambil mudah hanya memikirkan populariti. Niat kalau betul, insya-Allah dipermudahkan.

Sehigga hari ini, Adik tidak berhenti meminta nasihat daripada penyanyi berpengalaman supaya Adik dapat memperbaiki cara nyanyian, mengikuti kelas vokal dan sentiasa berlatih menyanyi apabila ada waktu terluang.

Sebagai penyanyi, jangan sesekali kita berasa diri hebat atau mampu menyanyi dengan baik.

Kita seharusnya sedar diri supaya tiada peluang untuk netizen menghentam dan mencaci maki. Kesian mereka buat dosa kerana kita kan?

Kepada netizen, Adik harap sudah-sudahlah mengentam dan mengutuk di laman sosial. Bukankah setiap kata-kata yang dilemparkan itu mencerminkan keperibadian seseorang. ‘Be nice’!

Tutup cerita mengenai kecaman dan percubaan pelakon menjadi penyanyi, Adik nak ucapkan tahniah kepada aktres jelita Nora Danish atas kelahiran cahaya matanya.

Comel betul Adik tengok gambar anak Nora. Buat Mohamed Neqayl Nedim, Adik doakan Neqayl menjadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat. Amin...

Kalau anak Adik pun mesti comel jugak kan? Agak-agak siapalah bapa dia nanti. Haha! Adik gurau je. Jumpa minggu depan, berhenti mengecam!

#PelakonJadiPenyanyi
Muahciked: Tiada siapa terus jadi hebat Muahciked: Tiada siapa terus jadi hebat Reviewed by Kakigosip on 08:33:00 Rating: 5
Powered by Blogger.