Gesa siasat akaun Good Star Limited

Ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Tony Pua mempersoalkan sama ada polis telah menyiasat wang berjumlah AS$1.03 billion (RM4.2 bilion) yang dipindahkan dalam akaun syarikat Good Star Limited yang dikatakan milik jutawan kontroversi, Jho Low.

Tony mendakwa, suntikan kewangan sebanyak RM 4.2 billion itu disahkan sendiri oleh 1MDB.

“Persoalannya adakah polis menyoal saksi daripada Bank Negara Malaysia (BNM) yang telah mengesahkan bahawa syarikat Good Star Limited adalah milik Jho Low?“Hal ini kerana pendedahan bukti yang dikemukakan oleh saksi Bank Negara ini konsisten dengan Jabatan Keadilan (DOJ), Amerika Syarikat (AS),” katanya ketika sidang media di lobi Parlimen, hari ini,

Menurut Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu, Bank Negara telah mengemukakan surat kepada PAC sebanyak dua kali untuk menyatakan penglibatan Jho Low dalam skandal 1MDB.

“Dalam surat pertama kepada PAC pada 4 April 2016, Bank Negara telah mengesahkan Good Star Limited menerima suntikan kewangan secara terus daripada 1MDB, bukannya anak syarikat usaha samanya, Petrosaudi International Limited.  Good Star bukannya dimiliki oleh individu daripada Petrosaudi.

“Malangnya, Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin tanpa rundingan telah memadam maklumat daripada laporan yang mendedahkan bahawa Good Star Limited dimiliki oleh individu yang tiada kaitan dengan Petrosaudi,” dakwanya.

Sebelum ini, pada Mei 2016, Kementerian Kewangan dalam jawapan bertulis Parlimen menyatakan Good Star Limited dimiliki oleh Petrosaudi International apabila ia menerima RM4.2 bilion.

“Bayaran dibuat supaya 1MDB boleh memperolehi 40 peratus kepentingan dalam usaha sama. Petrosaudi juga telah mengakui menerima bayaran tersebut, menurut perjanjian yang dibuat ketika pembayaran dipindahkan,” menurut kenyataan Kementerian Kewangan.

7 Mac lalu, Ketua Polis Negara, Mohamad Fuzi Harun, dalam kenyataan berkata, kapal mewah The Equanimity berharga RM 1 bilion itu dirampas bukan kerana sama pelucutan sivil untuk merampas aset 1MDB.

Tambah Fuzi, siasatan polis terhadap 1MDB yang dibuat berdasarkan laporan PAC yang dibentangkan di Parlimen pada 7 April 2016 itu menunjukkan Low tidak pernah ada kaitan dengan 1MDB.
Gesa siasat akaun Good Star Limited Gesa siasat akaun Good Star Limited Reviewed by Kakigosip on 05:31:00 Rating: 5
Powered by Blogger.