Bawa Salimah tembusi Amerika

Berkat kesabaran dan usaha tidak bertepi, single terbaru penyanyi dan pengacara Ryan Deedat, Salimah akhirnya diterima dan diputarkan di radio.

Ryan atau nama sebenarnya Sheikh Eamir Deedat, 26, sebelum ini pernah menganggotai kumpulan RVL yang memperjuangkan genre rock alternatif.

Bagaimanapun untuk single solo ini Ryan tampil dengan irama pop moden yang turut diselitkan elemen tradisi dan elektro.

Ditemui baru-baru ini, Ryan berkata walaupun minatnya terhadap rock alternatif sangat tebal, sebagai pengkarya dia harus mengikut perubahan muzik semasa.

Tambahan pula pengacara di saluran Hypp TV ini mengakui sepanjang bersama kumpulan RVL dia tidak dikenali.

“Saya tidak terlalu meletak harapan sewaktu memulakan kerjaya sebagai penyanyi dan menganggotai RVL hampir enam tahun lalu memandangkan ketika itu, menghasilkan muzik dan menyanyi pada saya lebih kepada kepuasan peribadi. Apatah lagi kami bergerak sendiri.

“Sepanjang tempoh enam tahun itu, pembabitan saya bersama RVL dijadikan landasan untuk mengenali selok-belok industri muzik tempatan dan mengutip pengalaman.

“Bagaimanapun apabila saya mengambil keputusan bergerak secara solo dan tampil dengan single baru sudah tentu saya mahu ia memberi impak kepada umum serta kerjaya saya. Saya serius dan mahu pergi jauh,” katanya.

Mengorbankan keinginan terhadap konsep muzik diperjuangkan sebelum ini, jejaka kelahiran Kuala Lumpur itu berkata, evolusi dan perubahan muzik memang tidak boleh dielakkan memandangkan ia bukan saja berlaku di sini tetapi juga di peringkat global.

“Mengambil contoh ada beberapa kumpulan rock popular dunia sebelum ini seperti Cold Play dan One Republic yang memperjuangkan muzik alternatif turut mengubah haluan dengan mengetengahkan elemen elektro dalam muzik dihasilkan,” katanya.

Sebagai penyanyi, jelas Ryan dia mempunyai impian mengembangkan bakatnya lebih jauh dan kalau boleh mahu menembusi pasaran Amerika Syarikat dengan Salimah.

“Saya tahu bukan mudah dan di sana ada berjuta lagi bakat yang turut mencuba nasib tetapi tidak berjaya. Namun, apabila peluang sudah terbuka mengapa tidak cuba,” katanya.

Menjelaskan mengenai perancangannya, kata Ryan dia bertuah kerana komposer yang mencipta lagu Salimah iaitu Adam Armin bekerja dengan label Sony Music di Los Angeles (L.A).

“Adam pernah bekerja dengan menghasilkan lagu untuk Chris Brown, Sheryl Crow dan Cleydee. Dia sudah membincangkan perkara ini dengan pihak pengurusan di sana. Mereka menunjukkan minat terhadap lagu Salimah.

“Adam akan balik semula ke sana April depan dan kembali pada Mei. Jika tiada aral, September depan saya akan terbang ke sana,” katanya.

Tambah Ryan, mengikut perbincangan awal pihak pengurusan dan syarikat rakaman di sana sudah mula ‘buka mulut’ membabitkan perancangan bakal dibuat membabitkan lagu Salimah.

“Strategi awal mereka yang saya tahu adalah pihak syarikat rakaman di sana mahu mengubah irama Salimah dalam melodi Latin. Mereka mahu memasarkan lagu ini di Mexico dan seluruh Amerika Latin. Kemudian baru AS dan kemudian seluruh dunia.

“Jujur saya berasa teruja mendengar perancangan itu dan mengharapkan apa yang diutarakan ini bukan omong kosong. Pengesahan untuk saya terbang ke sana pada September depan menjadi petanda bahawa apa yang dirancangkan ini adalah benar. Semoga usaha ini akan membuahkan hasil,” katanya.
Bawa Salimah tembusi Amerika Bawa Salimah tembusi Amerika Reviewed by Kakigosip on 08:37:00 Rating: 5
Powered by Blogger.