8 bulan hamil, Faye alami masalah uri di bawah, kurang darah

Setiap wanita yang sudah berkahwin, berdepan pengalaman berbeza apabila hamil.

Begitu jugalah yang dihadapi oleh pelakon dan pelumba kereta profesional, Faye Kusairi yang kini hamil anak pertama.

Diuji dengan  Placenta Previa (PP) atau masalah uri di bawah, pemilik nama sebenar Dayangku Faratiwan Adnil Awang Kusairi tetap positif.

Faye, 31, yang kini hamil lapan bulan (35 minggu) berkata, masalah uri bawah ini dikesan ketika usia kehamilan 30 minggu.

"Awalnya doktor kata saya berdepan dengan major PP, tetapi menerusi pemeriksaan minggu lalu, doktor maklumkan uri saya berada di tahap satu dan dua di mana uri berada di kedudukan bawah tanpa menutup pintu rahim dan adakala bergerak sedikit di bahagian rahim.

"Jadi doktor minta saya banyak berehat dan minggu hadapan saya akan jumpa doktor pakar untuk pemeriksaan lanjut," ujarnya kepada Sinar Harian.

Tidak melihat dugaan ini sebagai satu masalah, Faye berkata, ujian tandanya ALLAH SWT mahu kita berdoa dan meminta bantuan dariNya.

"Doktor juga sahkan saya ada anemia iaitu kurang sel darah merah semasa hamil, yang secara tidak langsung membimbangkan kerana saya mudah mengalami pendarahan akibat uri bawah dan kalau ada pendarahan yang banyak ia akan menyebabkan saya kehilangan darah.


"Apa yang mampu saya lakukan sekarang adalah berehat sebanyak mungkin dan berdoa. Mana tahu ada keajaiban.

"Begitu juga dengan suami dan keluarga yang sentiasa berdoa yang terbaik untuk saya dan anak yang bakal lahir nanti," katanya.

Mengakui tidak betah apabila diminta untuk banyak berehat dan duduk diam, Faye berkata, dia menggunakan masa terluang dengan menjahit bantal buat anaknya.

"Setelah dipaksa oleh suami untuk duduk diam, maka terpaksalah saya turutkan. Lagipun untuk kebaikan saya dan anak juga.

"Alhamdulillah suami sangat memahami dan banyak membantu saya. Keluarga, kawan-kawan dan pengurus juga sama. Mereka tidak lokek menghulurkan bantuan dan saya rasa sangat bertuah," ujarnya.

Tambah Faye, dia juga berasa terharu apabila pengurusnya mengadakan kejutan 'baby shower' buatnya awal Februari lalu.

"Memang terharu sebab dia sanggup merancang semua itu kerana tidak mahu saya terlalu memikirkan mengenai kesihatan.

"Alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar dan meriah dengan kehadiran sahabat dan kaum keluarga," katanya.

Faye berkata, jika mengikut perkiraan, dia dijangka akan melahirkan anak pada 7 April depan. Bagaimanapun sekiranya diputuskan untuk bersalin awal, dia bersedia untuk menghadapinya.

Bahkan Faye berkata, dia tidak akan bercuti panjang selepas bersalin dan sudah ada beberapa event yang sudah dipersetujui.
8 bulan hamil, Faye alami masalah uri di bawah, kurang darah 8 bulan hamil, Faye alami masalah uri di bawah, kurang darah Reviewed by Kakigosip on 06:26:00 Rating: 5
Powered by Blogger.