25 tahun dah...Ok je

BULAN ini (Mac) genap 25 tahun penyampai radio Sinar FM, Abby Fana atau mesra disapa Kak Bed menggalas status sebagai ibu tunggal.

Abby atau Habsah Omar, 52, ditemui berkata tiada wanita yang ingin rumah tangga dibina berakhir dengan perceraian dan menjadi ibu tunggal.

"Saya pun macam tak percaya sudah 25 tahun jadi ibu tunggal. Kiranya tahun ini 'jubli perak' buat saya," katanya.

Menurut Abby, mungkin kerana dia melalui kehidupan harian dengan gembira dan bahagia membuatkannya tidak berasa kesepian atau berseorangan."Aturan takdir ini hanya Allah SWT yang tahu dan apa yang boleh dikata sebagai wanita, harus belajar cekalkan hati menerima perceraian walaupun tidak mudah.

"Saya sendiri pada mulanya kecewa juga. Bercerai pada Mac 1993 pada usia 27 tahun, saya masih muda ketika itu. Ditambah ketika dua anak masih kecil.

"Ia memang dugaan besar dan tidak mudah dilalui. Cuma, saya bertuah kerana ada ibu yang sentiasa di sisi dan tidak berhenti mendoakan kesejahteraan saya.

"Sokongan keluarga terutama ibu saya, Raminah Sudin, 76, adalah satu kekuatan. Ia juga rahmat Allah berikan pada saya hingga kini," katanya.

Apapun, Abby berkata sebagai ibu tunggal dan wanita yang melalui fasa perceraian, dia bina semula semangatnya dengan tiga perkara utama ini.

"Pertama, kena terima hakikat diri sudah bercerai. Kedua, bersyukur diceraikan daripada digantung tidak bertali dan ketiga, beranikan diri 'move on' untuk bina hidup baru.

"Lupakan apa yang sudah terjadi dan sayangi diri sendiri. Apatah lagi, jika ada anak. Masa depan anak paling utama," katanya.

Kini sudah bermenantu, Abby berkata kehidupan positif sangat penting dan itu yang dilalui bersama anak lelakinya, Afiq Nazreen, 28 dan Adli Nazreen, 27.
25 tahun dah...Ok je 25 tahun dah...Ok je Reviewed by Kakigosip on 09:27:00 Rating: 5
Powered by Blogger.