Persembahan mantap peserta

Biarpun bersaing hebat dengan kewujudan pertandingan nyanyian realiti lain, Bintang RTM tetap relevan dan mempunyai kelompok peminat tersendiri.

Buktinya, konsert pertama Bintang RTM yang berlangsung di Auditorium Perdana, Angkasapuri, Sabtu lalu mendapat sambutan hebat peminat dan menjadi tular di seluruh negara.

Untuk minggu pertama Konsert 16 Bintang, peserta dibahagikan kepada empat kumpulan dan diminta menyanyi bersama-sama.

Persembahan mereka dinilai dan diadili sepenuhnya juri profesional iaitu Adibah Noor, Datuk Syafinaz Selamat dan AG Coco.

Walaupun baru penampilan sulung, semua juri melihat peserta sudah bersedia muncul di pentas besar ini dan berjaya menunjukkan peningkatan memberangsangkan.

Ada yang memberikan persembahan terbaik dan mantap sehinggakan barisan juri tidak ragu-ragu memberikan markah tinggi. Ia sekali gus membuktikan setiap peserta menampilkan persaingan hebat.

Bagaimanapun, semua 16 peserta menarik nafas lega apabila dua pengacara, Misha Omar dan Aqasha mengumumkan tiada penyingkiran yang dibuat.

Bagaimanapun, kedudukan enam peserta iaitu Bea, Eyka, Anna, Yasser, Yasmin dan Uno berada dalam keadaan ‘bahaya’ kerana memperolehi markah terendah.

Juri sependapat peluang kedua perlu diberikan kepada mereka untuk persembahan solo pula.

Peserta lain ialah Rusil, Ajoi, Firdaus, Yuveena, Ferona, Herman, Hafiz, Heidi, Dee dan Hariz.

Penerbit Bintang RTM 2018 Sarena Mohd Salleh tidak menolak kemungkinan penyingkiran akan mula dibuat bermula minggu depan.

“Kami meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada juri dan segala keputusan ditentukan oleh mereka yang menilai persembahan peserta.

“Sama ada seorang atau lebih peserta yang tersingkir, ia bergantung kepada prestasi yang diperlihatkan ketika persembahan,” katanya.

Bintang RTM 2018 turut memperkenalkan barisan tenaga pengajar terdiri daripada Datuk Ahmad Azhar Othman atau Awie (guru persembahan), Datuk Syafinaz (guru vokal), Alam Wakaka (guru tari) dan Atilia Haron (guru kecergasan).

Istimewanya, selain persembahan 16 peserta, konsert ini turut menampilkan persembahan daripada alumni produk kelahiran RTM.

Dua segmen yang ditampilkan ini ialah barisan Juara Bintang RTM dan Tak Menang Tapi Popular.

Segmen Juara-Juara Bintang RTM menampilkan barisan artis popular yang pernah menjuarai pertandingan anjuran RTM satu ketika dulu.

Mereka yang membuat persembahan ialah Rosario Ninih Chamini Bianis (Juara Bintang RTM 2016), Ernie Zakri (Juara Bntang RTM 2009), Liza Hanim (Juara Penghibur HMI 1999), Datin Alyah (Juara Bintang HMI 2000), Azharina Azhar (Juara Bintang RTM 2001) dan Ramlah Ram (Juara Bintang RTM 1985).

Bagi segmen Tak Menang Tapi Popular pula membariskan artis tanah air kelahiran RTM yang bukan juara tetapi masih kekal relevan dalam industri.

Mereka ialah Ayai Illusi (finalis Bintang RTM 1986), Azian Mazwan Sapuwan (finalis Bintang RTM 1985), Zahid (finalis Bintang RTM 2000) dan Azam Pitt (finalis Bintang RTM 2009).

Meskipun gagal bergelar juara, mereka tetap berjaya mengukir nama dalam karier seni tanah air.

Selain di kaca TV, Bintang RTM 2018 juga boleh diikuti secara dalam talian menerusi RTM mobile dan Facebook Hiburan TV RTM.
Persembahan mantap peserta Persembahan mantap peserta Reviewed by Kakigosip on 05:31:00 Rating: 5
Powered by Blogger.