Mufti Wilayah Persekutuan beri 3 nasihat kepada Neelofa

Mufti Wilayah Persekutuan memberi Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, 29, tiga nasihat berikutan tindakannya melancarkan koleksi tudung terbarunya, BeLofa di Zouk, malam kelmarin.

Muftinya, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata, perkara pertama adalah tanyalah ulama sebelum bertindak; kedua, sentiasa memelihara imej wanita bertudung dan ketiga, carilah rezeki diberkati ALLAH SWT.

Menurutnya, di dalam Islam, matlamat tidak menghalalkan cara kerana fitnah dan tohmahan perlu sentiasa dielakkan, selain bimbang tindakan Neelofa membawa satu fenomena normalisasi, iaitu apa sahaja boleh dan dibenarkan, asalkan bertudung.

"Benar, perniagaan untuk mendapatkan keuntungan adalah matlamat murni, namun kaedahnya juga wajib diraikan agar terhasil keberkatan.

"Kekhuatiran ini bukan bermakna agama mengongkong wanita, tetapi agamalah sebenarnya membebaskan wanita dari penjara keterbukaan tanpa had, kepada mendapat hak kebebasan bersyariat," katanya dalam kenyataan semalam.

Menurutnya, pada hari ini sebenarnya sangat sukar bertudung sambil memelihara perilaku dan adab kesopanan, sehinggakan ada yang menolak untuk bertudung kerana tidak mahu hipokrit.

"Sedangkan perubahan daripada tidak bertudung, kepada bertudung bukanlah satu bentuk hipokrit kerana ia tidak hanya melibatkan penghijrahan diri tetapi juga penghijrahan hati dalam usaha menggapai redha Ilahi. Jika bukan redha-Nya yang kita impi, apa lagi hendak kita cari di dunia ini?," katanya.

Sementara itu, Dr Zulkifli turut memberi nasihat kepada orang ramai supaya tidak membesarkan isu itu sehingga memalukan, mengaibkan dan memberi fitnah.

"Semoga amar ma’ruf dan nahi mungkar dijalankan dengan kaedah dakwah yang baik akan membekas dalam sanubari kita.

"Kami mengenali Hajjah Neelofa sebagai simbol Muslimah yang berjaya. Tidak ramai yang mampu menggalas tugas sebagai 'wanita besi' dan 'gergasi' dalam perniagaan dan kerjaya," katanya.
Mufti Wilayah Persekutuan beri 3 nasihat kepada Neelofa Mufti Wilayah Persekutuan beri 3 nasihat kepada Neelofa Reviewed by Kakigosip on 05:23:00 Rating: 5
Powered by Blogger.