Jim Carrey Boikot, Saran Pengguna Lain Padam Akaun Facebook

Aktor Jim Carrey mengucapkan selamat tinggal kepada laman rasmi media sosial Facebook selepas mengetahui bahawa rangkaian sosial media itu "mendapat keuntungan daripada campurtangan negara Rusia.

Menerusi laman sosial Twitter pada 6 Februari, bintang filem Ace Ventura itu mendedahkan bahawa dia memadamkan akaun Facebooknya serta menjual sahamnya di syarikat tersebut. Di samping itu, beliau menggesa pengguna lain melakukan perkara yang sama.

"Saya melepaskan saham dan memadam akaun rasmi facebook saya yang selama ini mendapat keuntungan daripada Rusia yang masuk campur dalam pilihan raya kami dan mereka masih tidak mencukupi untuk menghentikannya," tulis figura berusia 56 tahun ini bersama lukisan yang tertulis "Fakebook" serta hashtag #unfriendfacebook.

"Saya menggalakkan semua pelabur lain yang mengambil berat tentang masa depan kita untuk melakukan perkara yang sama," tambahnya.

Dalam kenyataan yang lebih panjang, Carrey berkata bahawa Amerika Syarikat "menikmati kelebihan geografi di dunia dengan lautan di kedua-dua pihak untuk melindunginya." Walau bagaimanapun, "media sosial telah mewujudkan jambatan siber di mana orang-orang yang tidak mempunyai kepentingan terbaik dalam fikiran boleh menyeberang dan mereka membenarkannya. Tiada tembok akan melindungi kami daripada itu."

"Kita mesti menggalakkan lebih banyak pengawasan oleh pemilik platform media sosial ini.

"Akses yang mudah ini perlu ditangani dengan lebih bertanggungjawab dan apa yang kita perlukan sekarang adalah para pelabur aktivis untuk menghantar mesej yang memerlukan pengawasan yang bertanggungjawab. Apa yang diperlukan oleh dunia sekarang adalah kapitalisme dengan hati nurani," katanya.

..

Sebelum ini laporan media antarabangsa menyebut, Facebook dilanda kontroversi sejak beberapa bulan lalu kerana menyebarkan berita-berita propaganda dan palsu semasa pilihan raya presiden 2016. Sesawang media sosial gergasi itu mengesahkan pada September lalu bahawa ia telah menyediakan Kongres dengan lebih 3,000 iklan yang dikaitkan dengan agensi Rusia semasa tempoh pilihan raya

"Sebagai peraturan umum, kami terhad kepada apa yang boleh dibincangkan secara terbuka mengenai siasatan penguatkuasaan undang-undang, jadi kami mungkin tidak dapat berkongsi hasil penemuan kami secara terbuka.

"Tetapi kami menyokong Kongres dalam menentukan cara terbaik untuk menggunakan maklumat ini untuk memaklumkan kepada orang ramai, dan kami mengharapkan kerajaan menerbitkan penemuannya apabila siasatan selesai," kata pengasas dan CEO Facebook Mark Zuckerberg dalam satu kenyataan.

Jim Carrey Boikot, Saran Pengguna Lain Padam Akaun Facebook Jim Carrey Boikot, Saran Pengguna Lain Padam Akaun Facebook Reviewed by Kakigosip on 04:30:00 Rating: 5
Powered by Blogger.