Dilema wanita di dunia gelap

“Di tempat ini, inilah dunia neraka dan syurga. Aku tak pernah fikirkan siapa mereka. Kau, laki kau, boyfriend kau pun pernah datang ke sini. Kau pun pernah jumpa aku bukan?”

Inilah antara bait dialog teater terkenal Mambo Horse karya Roslee Mansor.

Teater ini bukanlah asing dalam kalangan peminat kerana sudah beberapa kali dipentaskan antaranya di Balai Budaya Tun Syed Nasir DBP, Kuala Lumpur pada Ogos 2000 yang menggandingkan dua nama besar iaitu Erma Fatima dan Datuk Rosyam Nor.

Selain itu, Mambo Horse turut dibawa ke beberapa bandar besar lain termasuk Brunei dan Singapura oleh produksi RNS Dotcom Sdn Bhd dengan kerjasama Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ketika itu.

Melihatkan kepada popularitinya, tidak hairanlah apabila naskhah ini menjadi pilihan duo penggiat teater baru, Amirul Syakir dan Roshafiq Roslee bagi dipentaskan kepada peminat.

Lebih daripada itu, Mambo Horse dipentaskan sebagai acara pembukaan studio serba guna, The Oppressed Studio di Bandar Saujana Putra, Kuala Langat, Selangor.

Mambo Horse akan membariskan pelakon terdiri daripada pelajar dan bekas pelajar jurusan teater institut pengajian tinggi Awam (IPTA) antaranya Adena Sams sebagai Mona, Lysaa Amy (Sara), Azrin Adriana (Maria), Shasha Fairus (Zura) dan beberapa pelakon pembantu.

Amirul berkata, dia berminat mengarah teater ini kerana tertarik dengan isu wanita yang terdapat di dalamnya.

“Saya begitu teruja untuk menerokai keupayaan pelakon wanita yang dipilih dalam Mambo Horse.

“Konsep pengarahan saya dan Roshafiq menampilkan pendekatan ‘poor teater’, satu gaya yang meminimumkan aspek teknikal dan memberikan tumpuan dari segi lakonan pentas,” katanya.

Menurutnya, dengan latihan yang giat dijalankan, barisan pelakon ini mampu memberikan persembahan yang menarik dan diingati penonton.

Teater Mambo Horse mengangkat isu dan dilema wanita yang terjebak dalam dunia gelap dan songsang.

Mona, perempuan yang berada dalam dunia pelacuran selama 20 tahun sudah terbabit dalam satu kejadian yang mengungkapkan identiti sebenarnya.

Persembahan akan berlangsung selama tiga hari bermula jam 8.30 malam ini sehingga Ahad di Studio The Opressed, No 8, Jalan SPU 1, Bandar Saujana Putra, Selangor.

Tiket berharga RM15 dan boleh dibeli ketika hari persembahan.
Dilema wanita di dunia gelap Dilema wanita di dunia gelap Reviewed by Kakigosip on 19:42:00 Rating: 5
Powered by Blogger.