Siapa juara Hero Oven 2017?

HERO Oven, program realiti masakan yang mencari jejaka tampan dan juga pakar manisan berkarisma sudah sampai di penghujung.

Episod akhir yang akan bersiaran selama satu jam pada 27 Januari 2018, pukul 5.30 petang di TV3 menampilkan empat finalis iaitu Adam, Alex, Amir dan Ikhwan berentap untuk gelaran Hero Oven 2017.

Musim kedua ini masih mengetengahkan kaum lelaki secara komersial sebagai pakar manisan dan terbuka kepada jejaka berperwatakan menarik yang berusia antara 20 hingga 35 tahun, mempunyai kemahiran untuk menyediakan pelbagai kek dan pastri dengan menggunakan oven dan petah bercakap.

Bermula dengan 12 peserta, kini hanya empat peserta yang kekal selepas melalui pelbagai cabaran dalam  10 pusingan iaitu Adam (Muhammad Adam bin Mahamed Ismail, 27 tahun, Kelantan, bekerja sendiri), Alex (Chai Chee Hung, 26 tahun, Sabah, cef pastri),Amir (Amir Hamzah bin Mohamed, 31 tahun, Johor, perunding makanan) dan Ikhwan (Muhammad Ikhwan bin Mustafar, 25 tahun, Selangor, cef).

Lazimnya pada setiap pusingan, mereka perlu menyediakan manisan dalam dua cabaran iaitu cabaran teknikal dan cabaran kreativiti.

Cabaran teknikal menguji kemahiran setiap peserta untuk menghasilkan semula pastri yang paling mirip dengan pastri asal, manakala untuk cabaran kreativiti pula, mereka wajib menggunakan satu bahan rahsia yang ditetapkan.

Antara yang perlu disediakan adalah makarun, kek opera, kuih-kuih tradisional, petit fours dan banyak lagi, di mana semuanya perlu disediakan mengikut tempoh masa yang telah ditetapkan.

Di pusingan akhir, Adam, Alex, Amir dan Ikhwan perlu menyiapkan tiga peringkat manisan berdasarkan tema yang telah diberikan.

Mereka perlu sediakan kek dua tingkat, menara macaron setinggi 40cm dan tiga jenis petit fours dalam tempoh enam jam untuk jamuan minum petang kasual yang bertemakan ‘fun & easy’.

Itulah antara cabaran yang perlu mereka lalu, di mana bukan mudah untuk salah seorang mereka dinobatkan sebagai juara.

Hero Oven musim kedua dihoskan oleh Cef Fikree Aznan dan Cef Sarah Samsul Ariffin. Manakala juri jemputan di pusingan akhir pula ialah dua pakar manisan terkenal iaitu Cef Jasman Saidin dan Cef Nazeri Ismail yang pastinya memberikan pendapat berguna dan teguran-teguran ‘pedas’ bersama  selebriti popular, Lana Nordin.
Siapa juara Hero Oven 2017? Siapa juara Hero Oven 2017? Reviewed by Kakigosip on 14:11:00 Rating: 5
Powered by Blogger.