Populariti satu rahmat

Sejak ditubuhkan pada 2015, band terbaru dari United Kingdom (UK), New Hope Club sangat gembira permulaan tahun ini begitu meyakinkan.

Dianggotai Reece Bibby, Blake Richardson dan George Smith, band itu mula meraih perhatian peminat seluruh dunia dengan single pertama berjudul Fixed.

Sebelum dikenali, mereka kerap tampil sebagai artis pembuka di konsert artis terkenal lain antaranya The Vamps, The Tide dan Sabrina Carpenters.

Kini mereka mengidam untuk mengadakan konsert sendiri suatu hari nanti.

“Memang seronok apabila kami dapat menjelajah pelbagai tempat dan menjadi artis jemputan untuk nama besar lain. Lebih-lebih lagi lokasi yang memang kami tidak pernah terfikir akan dapat kunjungi suatu hari nanti.

“Apapun, semestinya impian untuk mengadakan konsert sendiri antara agenda penting sekarang. Dapat berkunjung ke Malaysia dan negara lain untuk promosi ini menjadi titik permulaan yang sangat bagus buat kami,” kata George.

Walaupun mungkin terlalu awal untuk berbangga, New Hope Club tidak sangka ramai yang mula menyedari kehadiran mereka.


GEMBIRA apabila semakin meraih perhatian peminat di seluruh dunia.
Populariti yang diraih kini satu rahmat berbanding beban apabila sudah dikenali.

“Kami tidak terfikir pun mengenai populariti itu membebankan dan sukar untuk menanganinya. Setiap sokongan yang kami dapat adalah rahmat dan sebenarnya sangat seronok dengan semua itu.

“Lagipun, inilah antara pulangan yang kami sudah jangkakan untuk perjuangan ke arah menjadi pemuzik disegani. Jadi kami perlu menikmatinya dan pada masa sama terus memberikan yang terbaik dalam karier,” katanya.

Apapun, mereka tidak menafikan ada juga cabaran apabila kerjaya mula berkembang. Disebabkan terlalu fokus, mereka perlu mengetepikan hal peribadi.

“Di samping berseronok dengan perjalanan ini, kami perlu kuat untuk tidak memikirkan hal lain. Antaranya terpaksa berjauhan daripada keluarga dan orang tersayang.

“Bagaimanapun, itulah harga yang kami harus bayar apabila sudah memilih haluan ini. Tetapi ia sangat berbaloi apabila sokongan mereka dan daripada peminat yang semakin bertambah menguatkan lagi semangat kami,” katanya.

Dalam pada itu, mereka juga berazam untuk terus kukuh dengan identiti seperti hala tuju yang ditetapkan buat New Hope Club.

Walau sejauh mana pun mereka menjelajah, mereka tidak mahu tersasar jauh daripada corak persembahan sedia ada.


SERONOK dapat berkunjung ke Malaysia.
“Tidak dinafikan apabila berkunjung ke mana-mana, banyak pengalaman dan suntikan baru akan kami terokai. Kami anggap itu sebagai pembelajaran penting bagi memastikan pemikiran kami berkembang.

“Bagaimanapun, kami akan sentiasa menjadi diri sendiri dan mengekalkan gaya yang sudah ditetapkan. Kami mahu penonton yang menyaksikan kami di pentas sentiasa ingat dan faham dengan identiti kami,” katanya.

Setiap pemuzik baru pastinya memiliki keinginan untuk bekerjasama dengan artis hebat lain dan tidak terkecuali band ini. Bagi mereka, ia adalah satu penghormatan apabila dapat merealisasikan impian itu kelak.

“Sekarang kami sangat berharap dapat bekerja dengan pemuzik seperti Ed Sheeran, Bruno Mars, Shawn Mendes dan Harry Styles. Tentu sekali ia impian jadi kenyataan jika ia tercapai suatu hari nanti,” kata mereka.

Diserbu peminat wanita

Bukan sekadar menjalankan temu bual di sini, rangka promosi band itu juga termasuk menjayakan persembahan di sebuah pusat beli-belah di Petaling Jaya, kelmarin.

Ternyata kehadiran mereka memang dinantikan dan terbukti sebenarnya peminat mereka di sini cukup ramai.

Walaupun diadakan secara sederhana, anggota band itu menerima sambutan yang luar biasa.

Pada persembahan itu, lebih 500 peminat berkumpul dan menjerit nama setiap anggota selain menyerbu mereka.

Masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk bersalaman dan mengambil gambar mereka.


SEMPAT bertemu peminat di showcase khas.
Lebih menghangatkan suasana apabila mereka mendendangkan lagu Fixed yang sekali gus menjadikan suasana lebih meriah. Peminat turut menyanyi bersama lagu berkenaan.

Sebagai mengakhiri kunjungan mereka kali ini, anggotanya sempat meluangkan masa untuk mengadakan sesi beramah mesra dan menandatangani autograf dengan peminat bertuah.

Ternyata peminat berkenaan tidak dapat menahan kegembiraan melihat mereka di depan mata.
Populariti satu rahmat Populariti satu rahmat  Reviewed by Kakigosip on 17:55:00 Rating: 5
Powered by Blogger.