Disney Didakwa 'Gelapkan' Kulit 100 Pelakon Aladdin

Studio Disney dikecam gara-gara di dakwa menggelapkan kulit 100 pelakon tambahan untuk filem terbaru, Aladdin.

Pelbagai laporan media antarabangsa menyebut syarikat penerbitan berprofil tinggi itu di dakwa menggunakan solekan untuk menggelapkan pelakon tambahan yang berkulit putih.

Lapor Sunday Times, filem 'live-action' yang dibintangi Will Smith yang kini diarahkan oleh Guy Ritchie itu menjalani penggambaran di studio Longcross di Surrey, 30 batu dari London. Disney turut menggunakan khidmat pelakon berbangsa Inggeris untuk mengisi banyak peranan latar belakang seperti posisi akrobat, penari dan "pengendali unta".

Difahamkan, Disney telah mengeluarkan satu kenyataan di mana mereka mengatakan bahawa kira-kira 100 daripada 500 pelakon yang berkulit putih, dengan 400 yang lain adalah daripada "India, Timur Tengah, Afrika, Mediterranean dan Asia."

Bagi menjadikan filem itu leboh realistik, yang mana ia berlata belakangkan Agrabah, sebuah kerajaan Timur Tengah yang fiksyen berkhidmat sebagai pendirian untuk Baghdad, justeru teknik soleka digunakan untuk mengubah pelakon yang berkulit menjadi lebih gelap.

Pelakon Kaushal Odedra, yng memainkan watak sebagai Aladdin menadkwa dia melihat lebih kurang 20 orang pelakon berkulit cerah beratur di luar khemah dan menunggu giiran untuk kulit mereka digelapkan.

Sementara itu, Pengarah TV Riaz Meer berkata, seperti yang dipetik dari Independent, "Bakat itu wujud dan boleh diakses dan tidak ada cara lain kerana orang tambahan Asia tidak dapat di sewa untuk memenuhi keperluan filem itu.

"Penama BAFTA telah pergi setakat memanggil kemelut "penghinaan terhadap seluruh industri," sebelum menambah bahawa "gagal untuk menyewa bakat untuk skrin identiti etnik yang tepat untuk memenuhi keperluan.

Menjawab tuduhan itu, Disney berkata, "Pertimbangan yang besar diambil untuk menyatukan pelakon yang paling pelbagai yang pernah dilihat di skrin."

Manakala The Mouse House pula menambah, "Kepelbagaian pelakon dan pelukis latar belakang kami adalah satu keperluan dan hanya dalam beberapa kes apabila ia adalah kemahiran khusus, keselamatan dan kawalan (pelantar kesan khas, pemain akrobat dan pengendalian haiwan) adalah anak kapal yang digabungkan,"

Filem yang ditulis oleh John August itu dijadualkan akan ditayangkan di pawagam di mulai 24 Mei 2019.

Disney Didakwa 'Gelapkan' Kulit 100 Pelakon Aladdin Disney Didakwa 'Gelapkan' Kulit 100 Pelakon Aladdin Reviewed by Kakigosip on 01:31:00 Rating: 5
Powered by Blogger.