SPRM lapor polis dokumen siasatan bocor

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memandang serius pembocoran dokumen kenyataan rakaman percakapan melibatkan kes bekas Exco Negeri Johor yang disiasat pada awal tahun ini.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki berkata, dokumen kenyataan rakaman percakapan salah seorang tertuduh telah diberikan kepada peguam bela atas permintaan mengikut undang-undang sedia ada untuk tujuan pembelaan selepas suspek dituduh.

“Berhubung satu jadual pembayaran yang dimuat naik di media sosial yang dikaitkan dengan siasatan tersebut, SPRM berpendapat ia telah sengaja diada-adakan untuk mengelirukan masyarakat.

“Memandangkan kes melibatkan bekas Exco Negeri Johor  masih dalam perbicaraan, maka SPRM khuatir pembocoran dokumen-dokumen tersebut akan mengganggu prosiding mahkamah,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Justeru, SPRM akan membuat satu laporan polis berhubung pembocoran tersebut supaya mereka yang bertanggungjawab menularkan dokumen-dokumen itu diambil tindakan mengikut lunas undang-undang.

Katanya, ingin ditegaskan, pembocoran kenyataan sedemikian adalah bersifat prejudis memandangkan kes tersebut masih dalam perbicaraan mahkamah.
SPRM lapor polis dokumen siasatan bocor SPRM lapor polis dokumen siasatan bocor Reviewed by Kakigosip on 05:59:00 Rating: 5
Powered by Blogger.