Rempit Sampai Langit mencuit hati

SEJUJURNYA, melihat judul dan trailer filem ini sebelum menonton keseluruhan jalan cerita penulis berpendapat, Rempit Sampai Langit tidak banyak bezanya dengan filem aksi yang berkisar mengenai mat motor.

Namun sangkaan itu meleset sedikit demi sedikit setelah menonton filem ini dari awal hingga ke penghujungnya.

Masakan tidak, filem yang membawa genre aksi komedi ini tidaklah menampilkan jalan cerita yang keterlaluan mengenai dunia permotoran.

Sebaliknya diadun dengan banyak dialog dan babak komedi mencuit hati, khususnya kanak-kanak dan remaja.

Secara ringkasnya, filem arahan Silver, yang juga sebelum ini pernah mengarahkan filem Balistik, mengisahkan seorang lelaki bernama Kudin yang cuba menyertai kumpulan mat rempit demi memikat semula hati kekasihnya, Yati.

Bagaimanapun dia kecewa apabila tiada kumpulan pun mahu dia menyertai mereka.


Hidupnya berubah apabila seorang saintis Arab memberinya minyak magik yang membuatkan motornya terbang. Insiden itu menjadi tular di Internet.

Situasi luar biasa itu kemudiannya pantas menjadi tular sehingga dia menjadi buruan individu yang berminat mendapatkan formula minyak magik tersebut selain menjadikan dirinya sedikit hanyut dalam dunia glamor.

Rakan baiknya Comel, yang menaruh minat terhadap Kudin, menyedari perubahan sikap Kudin dan dia cuba mengembalikan Kudin yang dahulu.

Membariskan gandingan pelakon hebat dan komedi seperti Ajak Shiro, Nabila Huda, Tauke Jambu, Reen Rahim, Jay Iswazir dan Cristina Suzanne, apa yang boleh penulis simpulkan, filem ini boleh ditonton bersama seisi keluarga pada musim cuti persekolahan ini.

Mengapa penulis katakan begitu?

Filem ini bukan hanya sebuah filem komedi ringan, tetapi turut diselitkan dengan beberapa elemen imej janaan komputer (CGI), yang tidak nampak terlalu gah, tetapi tidak juga nampak biasa.


Tidak dapat penulis nafikan, menonton filem ini ibarat menonton beberapa filem Stephen Chow, di mana Silver mengadunkan jalan cerita yang tidak masuk akal, tetapi masih ada komedi yang mencuit hati.

Apatah lagi filem ini diterajui pelakon komedi, ia secara tidak langsung mewujudkan unsur komedi secara semula jadi tanpa di buat-buat.

Malah pelakon-pelakon lain juga tidak kurang hebatnya dengan peranan masing-masing.

Cari kelainan

Dalam pada itu, penerbit filem ini, Datuk Rosyam Nor yang ditemui usai tayangan perdana Rempit Sampai Langit berkata, dia cuba untuk menghasilkan sebuah filem komedi yang berbeza.

Ujarnya, ada beberapa elemen yang sengaja dibuat seperti tidak logik, namun masih ada unsur komedi.

"Sebenarnya pada awal, Silver sudah merakamkan babak baju Ajak seolah-olah ditiup angin kuat. Tapi saya tidak mahu dan minta dia rakamkan baju Ajak tidak berganjak walau berada dalam keadaan laju.

"Saya sengaja untuk nampakkan dia tidak logik, tapi ada unsur komedi yang gila-gila.

"Namun tidak dapat saya nafikan pada awalnya saya bimbang dengan penerimaan penonton. Tapi selepas mendengar penonton ketawa, sedikit sebanyak saya lega," katanya yang berharap filem ini akan mendapat sambutan ramai.

Jadi bagi anda yang ingin mengetahui kesudahan hidup Kudin dan siapakah yang membawakan peranan sebagai Comel? Jangan lupa untuk menyaksikan filem ini di pawagam.
Rempit Sampai Langit mencuit hati Rempit Sampai Langit mencuit hati Reviewed by Kakigosip on 05:44:00 Rating: 5
Powered by Blogger.