Cubaan Akim & The Majistret Pikat Peminat Cina

Band popular Akim & The Majistret mengambil langkah berani apabila bakal melancarkan single Lagu Untuk Laila versi Mandarin tidak lama lagi sebagai mengembangkan karier mereka sekaligus permulaan untuk cuba menembusi pasaran muzik Mandarin.

Menurut gitaris Zimi, idea untuk merakamkan lagu tersebut timbul selepas menyedari mereka mempunyai peminat terdiri daripada masyarakat Cina. Malah mereka pernah beberapa diundang membuat persembahan untuk makan malam anjuran syarikat koporat yang mana pekerja syarikat berekanna rata-ratanya berbangsa Cina.

"Kami pernah dapat undangan persembahan makan malam di Pulau Pinang dan tetamu di majlis itu rata-ratanya berbangsa Cina. Mereka tetap layan lagu kami.

"Jadi kami rasa, tidak ada salahnya jika kami mencuba dan ini juga cabaran bagi kami untuk meneroka pasaran muzik Cina.

"Malah Datuk Siti Nurhaliza pun antara artis yang pernah merakamkan lagu Mandarin, kami pula mungkin boleh jadi band yang pertama melakukan perkara yang sama," katanya ketika ditemui pada sidang media konsert Akim & Majistret Live in Singapore, baru-baru ini.

Berkongsi lanjut mengenai lagu tersebut, Akim pula memberitahu, mereka mengambil masa selama lapan jam proses rakaman. Sementara lirik lagu itu juga digubah semula oleh penulis dan penerbit muzik berpengalaman dikenali sebagai Mr. Khoo.

Kata Akim, walaupun sebelum ini pernah membuat cover lagu dalam bahasa Kantonis namun Akim akui menyanyikan lagu bahasa Mandarin lebih sukar terutama dari segi sebutan perkataan.

"Proses rakaman lagu ini selama lapan jam. Disebabkan dalam masyarakat Cina tidak ada kisah Laila & Majnun jadi atas bantuan Mr. Khoo dan isterinya, lirik lagu itu digubah namun jalan ceritanya masih sama seperti lagu versi asal.

"Kesukarannya kerana saya perlu menyebut satu perkataan itu dengan bunyi yang betul kerana dalam bahasa Mandarin kadang-kadang satu perkataan itu ada banyak maksud, jdi kalau salah cara sebutan, ertinya sudah lain," katanya.

Dalam pada itu celah Zimi lagi, mereka sanggup mengambil risiko merakamkan lagu versi Mandarin kerana mempunyai perancangan menembusi pasaran muzik di negara Tembok Besar.

"Kami juga ada menyimpan hasrat dan impian untuk mengembangkan lagi sayap Akim & The Majistret ke China selepas ini," katanya.

..

Dalam perkembangan lain, Akim & The Majistret buat pertama kalinya bakal mengadakan konsert di Singapura pada 26 Januari 2018.

Pada persembahan yang berdurasi selama lebih kurang 2 jam itu nanti peminat yang hadir akan dihiburkan dengan 18 buah lagu termasuk beberapa buah lagu cover.

"Konsert ini sebagai tanda terima kasih kami kepada para peminat di Singapura. Ketika kami membaut persembahan di Anugerah Planet Muzik (APM2015) lalu, dan ketika di Selebriti Fest (2016) kami terharu dengan sambutan peminat di sana. Saya masih ingat, satu dewan menyanyikan lagu kami ketika di APM.

"Itu yang membuatkan kami sentaisa menantikan peluang untuk mengadakan persembahan yang lebih besar di sana. Selain ia juga sebagai pengubat kekecewaan bagi peminat di sana yang tidaka dapat adatang ke konsert kami di Dewan Filharmonik Petronas, KLCC pada Februari lalu," ujar Akim lagi.

Tiket bagi menyaksikan konsert ini dijual dari $48 (RM145) hingga $148 (RM452) dan boleh dibeli secara dalam talian di www.apactix.com.
Cubaan Akim & The Majistret Pikat Peminat Cina Cubaan Akim & The Majistret Pikat Peminat Cina Reviewed by Kakigosip on 19:57:00 Rating: 5
Powered by Blogger.