Tradisi tetap jadi pilihan

Ibarat kata pepatah, tak lekang dek panas dan tak lapuk dek hujan. Begitu juga dengan fesyen tradisional yang tidak pernah terpinggir apabila menjadi pilihan kala menghadiri majlis besar.

Kebelakangan ini juga kita berasa bangga apabila sebahagian daripada selebriti tempatan lebih gemar mengenakan pakaian tradisional apabila menghadiri acara bukan saja majlis penganugerahan, juga sidang media.

Bertemakan pakaian kebangsaan, sidang media Festival Filem Malaysia ke-29 (FFM29) di Hotel Park Royal Kuala Lumpur pada 13 September lalu menyaksikan Siti Elizad dan Raja Ilya menggayakan kebaya potongan kurung Pahang.

Pastinya memakai kurung Pahang tidak lengkap kalau tidak dikalung dokoh. Namun penampilan Elizad nampak lebih klasik apabila dia memadankan baju kurung Pahang dengan kain batik sarung. Elizad berjaya meletakkan baju tradisional pada prestij tinggi.

Begitu juga dengan Sharifah Amani memilih kebaya pendek dalam persalinan fabrik ala songket warna pastel membuatkan dia nampak manis. Lebih-lebih lagi apabila rambutnya yang panjang dibiarkan lepas mengurai.

Antara aktres yang gemar tampil dengan persalinan tradisional dan etnik ialah Nadiya Nisaa. Dia biasa dilihat dengan gaya kalau bukan baju potongan tradisional, akan menonjolkan elemen itu dalam fabrik.

Lihat saja gayanya sewaktu hadir menjayakan sidang media FFM29 apabila memilih persalinan kimono fabrik batik biru dipadankan dengan batik sarung dengan warna kontras.

Artis lelaki juga tidak kurang segak apabila memilih pakaian tradisional untuk digayakan seperti mana Zizan Razak. Terserlah ketampanannya apabila memilih baju Melayu warna hitam dengan songket tenun. Sekali pandang, seperti orang mahu pergi bernikah pun ya juga.

Pada malam kemuncak FFM29 pada 23 September, pelakon utama filem Adiwiraku, Sangeeta Krishnasamy menjadi perhatian baik penonton di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) atau di rumah yang menyaksikan acara itu secara live.

Sangeeta memilih persalinan sari lengkap warna biru firus sewaktu naik ke atas pentas untuk menerima anugerah Pelakon Wanita Terbaik.
Tradisi tetap jadi pilihan Tradisi tetap jadi pilihan Reviewed by Kakigosip on 08:32:00 Rating: 5
Powered by Blogger.