53 filem berentap

LIMA puluh tiga filem dipertandingkan dalam Festival Filem Malaysia ke-29 (FFM29) yang bakal berlangsung pada 23 September ini.

Ia terdiri daripada 41 filem berbahasa Malaysia, enam (Mandarin), lima (Tamil) dan satu (Inggeris).

Antara filem yang bertanding adalah Redha, Temuan Takdir, Sindiket, Aliff Dalam 7 Dimensi dan banyak lagi.

Selain itu, FFM29 turut mempertaruhkan 24 kategori yang terdiri daripada 18 kategori bertanding, manakala enam daripadanya anugerah yang tidak dipertandingkan dengan lima finalis sebaliknya dipilih khas oleh juri.

Bertemakan Transformasi Citra Karya, FFM29 tampil berbeza apabila hanya akan mengumumkan lima finalis bagi setiap kategori pada malam anugerah.

Ketua Pengarah Perbadanan Filem Nasional Malaysia (Finas) merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk FFM29, Datuk Fauzi Ayob berkata, penyertaan filem untuk tahun ini lebih terbuka.

"Kali ini lebih terbuka dengan syarat tidak pernah menyertai mana-mana festival filem dan mendapat sijil Lembaga Penapisan Filem (LPF) pada atau sebelum 31 Julai 2017.

"Justeru, ini membuka lebih banyak peluang kepada pihak penerbit bagi menyertai festival filem ini," katanya.

Tambahnya, fokus utama FFM29 adalah kepada filem-filem cereka.

"Kali ini, fokus pengiktirafan adalah kepada filem cereka selain mengangkat filem animasi, pendek dan cereka di platform lain yang lebih bersesuaian," katanya.

Malam anugerah FFM29 akan menyaksikan Zizan Razak menggalas tugas sebagai hos utama dan digandingkan dengan tiga lagi artis wanita iaitu Nabila Huda, Elizabeth Tan serta Tanuja.

FFM29 juga akan menyajikan persembahan daripada artis popular antaranya KRU, Aisyah Aziz, Mirwana, UNIC, Salamiah Hassan, Atilia, Shiha Zikir dan Akim & The Majistret.
53 filem berentap 53 filem berentap   Reviewed by Kakigosip on 04:54:00 Rating: 5
Powered by Blogger.