Tak mudah meninggi diri

Lakonannya akhir-akhir ini kerap menerima pujian. Namanya sebagai pelakon juga semakin hari

semakin disebut-sebut lebih-lebih lagi selepas kejayaan drama bersiri 7 Hari Mencintaimu dan Andainya Takdir.

Namun, itu tidak pernah membuatkan Shukri Yahaya lekas meninggi diri, sebaliknya terus meneroka dunia lakonan dan mencari kelainan bagi dipelbagaikan dalam setiap karakter.

“Saya bukan sudah terlalu bagus untuk meletakkan drama lakonan yang pernah dilakonkan sebagai satu ‘standard’. Namun,setiap karakter yang saya terima, saya akan gali agar kelainan boleh ditonjolkan.

“Saya cuba sedaya upaya untuk mencantikkan sesuatu karakter. Namun pada masa sama, saya tak mahu hanya memfokuskan kepada diri sendiri, sebaliknya seimbangkan dengan karakter lain juga,” katanya di set penggambaran drama bersiri Vila Ghazara.

Menurut pelakon berusia 29 tahun ini, dia melakukan apa yang dimahukan dalam setiap karakter.

“Tentu suatu kepuasan apabila dapat buat apa yang kita inginkan dalam menjayakan sesuatu watak,” katanya.

Walaupun drama bersiri Andainya Takdir sudah melabuhkan tirai, kekuatan karakter jiwa tidak stabil yang dibawakan Shukri masih meninggalkan kesan kepada penonton.

“Mungkin sebelum ini sudah banyak drama yang memaparkan kisah mengenai kemanisan cinta dan sebagainya.

“Jadi, apabila Andainya Takdir membawa penonton menyelami kisah yang sebenarnya wujud dalam kehidupan manusia, ia mencuri tumpuan dan menerima impak besar.

“Ketika saya ditawarkan watak sebagai Airil, saya dapat rasakan ada kelainan dalam skrip yang diterima. Lagi pula, ia diangkat daripada kisah benar,” jelasnya.

Lebih menarik, Shukri turut menerima kecaman masyarakat dalam dunia realiti.

“Ada satu hari, ketika saya membeli barangan persiapan sempena Aidilfitri, ada seorang lelaki yang datang dan mengaku, rasa marah dengan karakter Airil.

“Sejujurnya, saya sangat berpuas hati apabila menerima respons sebegitu rupa. Ertinya, lakonan saya menjadi dan memberi kesan kepada penonton,” katanya.

Selain Shukri, drama bersiri popular itu turut menggandingkannya dengan beberapa pelakon lain antaranya Nina Iskandar, Puteri Balqis dan Sabhi Saddi.

Kini, Shukri menjalani penggambaran drama 40 episod berjudul Vila Ghazara.

“Selain saya, antara pelakon lain yang terbabit adalah Aidil Aziz dan Tunku Hanis. Drama ini berkisar mengenai nilai kasih sayang dan kekeluargaan dan saya memegang peranan sebagai Haris,” katanya.

Selain itu, Shukri juga baru sahaja menerima tawaran untuk terbabit dalam filem arahan pengarah, Osman Ali.

“Semuanya masih dalam perbincangan dan kalau semuanya berjalan lancar, ini akan menjadi filem kedua lakonan saya selepas Surf This Love yang khabarnya akan ditayangkan dalam tahun ini,” katanya.
Tak mudah meninggi diri Tak mudah meninggi diri  Reviewed by Kakigosip on 15:10:00 Rating: 5
Powered by Blogger.