Malaysia Raih 20 Pingat Emas 'Talent Olympics' di USA

Pasukan Malaysia berjaya meraih memenangi 20 pingat emas dalam Kejuaraan Dunia Ke-21 Kejohanan Dunia (WCOPA) yang diadakan di Amerika Syarikat baru-baru ini.

Laporan TheStar menyebut, selain pingat emas, pasukan negara juga memenangi 20 perak dan sembilan pingat gangsa pada acara undangan sahaja, yang digelar "Olimpik Talenta".

Malaysia diwakili oleh 17 penari dalam kategori tarian, instrumental dan vokal dari 78 pertandingan dalam pelbagai bidang.

Pasukan tersebut turut memenangi 12 anugera Juara Dunia sekaligus menjadi juara keseluruhan dalam genre atau gaya masing-masing dalam kumpulan umur muda atau senior, dan tiga Anugerah Industri, yang merupakan anugerah khas yang diberikan oleh hakim.

Tiga penari Malaysia juga memenangi biasiswa ke Kompleks Tarian Millenium, yang dikenali di seluruh dunia sebagai studio perdana tarian komersial dunia.

Pencapaian terbesar di acara itu ialah pasukan tarian Zaidy dan Fiqah yang memenangi enam emas, satu perak dan tiga Juara Dunia Anugerah.

Pemain Sape Saufi Aiman ​​Yahya, memenangi empat emas, satu perak dan tiga Juara Dunia Anugerah.

Pasukan Malaysia bersaing dengan 60 negara di hadapan 75 hakim dari industri hiburan serata dunia.

Pertandingan yang diadakan dari 30 Jun hingga 9 Julai di Long Beach, California, disertai oleh bakat dan penghibur yang bercita-cita tinggi.
Malaysia Raih 20 Pingat Emas 'Talent Olympics' di USA Malaysia Raih 20 Pingat Emas 'Talent Olympics' di USA Reviewed by Kakigosip on 13:53:00 Rating: 5
Powered by Blogger.