Kebakaran London: Penghuni Muslim jadi hero

Penghuni Grenfell Tower beragama Islam yang bangun pada awal pagi untuk bersahur menjadi penyelamat membantu penghuni lain ketika kebakaran di apartmen berkenaan kelmarin.

Media Britain yang dipetik The Star melaporkan, penghuni beragama Islam kediaman apartmen 24 tingkat itu adalah antara penghuni awal yang menyedari kebakaran berkenaan dan bertindak mengetuk pintu rumah penghuni lain.

Kebakaran yang telah meragut 12 nyawa berlaku ketika penghuni sedang tidur.

Tiada amaran bunyi dari penggera kebakaran.

Penghuni apartmen 24 tingkat yang dihuni beberapa Muslim yang bangun untuk bersahur menyedari kebakaran selepas terhidu bau asap.

Khalid Suleman Ahmad, 20 memberitahu HuffPost UK, dia sedang menunggu untuk bersahur melihat kepulan asap dari tingkat bawah ketika memandang keluar dari tingkat lapan kediamannya.

"Saya mengejutkan ibu saudara saya dan kemudian menyarungkan pakaian untuk keluar mengetuk pintu rumah jiran. Semua jiran terjaga kecuali dua buah rumah," katanya.

Menurut Khalid, seluruh koridor gelap dan dipenuhi asap tebal dan pada mulanya menyangka ia tidaklah serius dan hanya mahu memindahkan penghuni lain ke tempat selamat.

Sementara itu, laporan memetik saksi sebagai berkata, penghuni beragama Islam adalah hero dan penyelamat selain anggota bomba yang bertungkus lumus memadamkan kebakaran.

Andre Barroso,33, memberitahu The Independent, Muslim memainkan peranan besar untuk mengeluarkan penghuni keluar dari bangunan terbakar.

"Kebanyakan orang yang saya lihat adalah Muslim. Mereka turut menyediakan makanan dan pakaian," katanya.

Beberapa masjid dan pusat kebudayaan Islam turut membuka pintu bagi membantu mangsa yang terjejas sementara kumpulan agama yang lain turut terlibat membantu keperluan asas kepada mangsa.
Kebakaran London: Penghuni Muslim jadi hero Kebakaran London: Penghuni Muslim jadi hero Reviewed by Kakigosip on 04:17:00 Rating: 5
Powered by Blogger.