Dr Soo Wincci bakal tinggalkan tanah air

PENYANYI dan pelakon, Dr Soo Wincci cukup dikenali sebagai artis yang sentiasa berusaha keras bagi memastikan kerjaya seninya berlangsung sempurna sebagaimana yang diimpikan.

Tidak hanya merancang kerjaya di tanah air, tapi artis yang lebih mesra disapa sebagai Wincci ini juga berimpian menembusi pasaran antarabangsa meskipun perlu berdepan cabaran.

“Mungkin ada yang kata saya dah berjaya melalui pencapaian sebelum ni, namun secara peribadi, memang tak cukup lagi sebab impian saya nak harumkan nama negara dalam bidang ini.“Selagi impian tu tak tercapai, saya takkan putus asa dan akan cari jalan bagi merealisasikannya. Lagipun, sejak kecil saya dah terbiasa berjuang nak dapatkan apa yang saya mahu,” katanya yang sebelum ini cukup popular menerusi lagu Terus Teranglah.

Membuktikan kesungguhannya itu, Wincci memberitahu, dia bakal berhijrah  beberapa tahun dalam usaha mencari peluang baru di luar negara.

“Banyak perkara yang sedang dirancang untuk kerjaya seni saya pada masa akan datang. Salah satunya adalah berhijrah ke luar  negara buat seketika untuk menimba ilmu dan pengalaman selain mengintai peluang terbaik di sana," katanya namun enggan berkongsi negara yang dituju tapi dijangka berangkat sekitar Jun atau Julai.Wincci, sebelum ini pernah mencipta nama di Taiwan dan kini sedang menyelesaikan kerja yang masih berbaki kerana pemergiannya kali ini mungkin menjangkau tempoh10 tahun.

“Ketika di Taiwan saya kerap berulang-alik Taiwan-Kuala Lumpur kerana terikat dengan banyak komitmen, kali ini berbeza di mana saya akan belajar sambil bekerja," katanya yang turut aktif dalam kerja-kerja penerbitan.

Gelaran doktor bukan satu beban

Meski tahu bakal berdepan cabaran, anak kelahiran Kuala Lumpur ini tidak pernah gentar sebaliknya semakin bersemangat menggapai impiannya.

Wincci tidak pernah takut kerana dia mahu mencuba apa sahaja peluang.

“Saya harap, bila pulang nanti, saya dapat menyumbang sesuatu kepada negara dengan berkongsi kembali apa yang diperoleh dan memberikan manfaat,” ujarnya yang kini sedang hangat dengan drama I Am X A Loser di saluran ntv7.

Menyentuh gelaran doktor yang diterima selepas tamat pengajian di peringkat doktor falsafah hujung tahun lalu, kata Winnci, kehidupannya sedikit berbeza terutama dalam konteks pemikiran.

"Gelaran itu bukan beban tapi lebih kepada tanggungjawab kerana secara tidak langsung kita sentiasa didorong melakukan perkara bermanfaat.

“Bagaimanapun ada juga yang takut nak dekat dengan saya, terutama artis baru. Mereka mungkin fikir saya seorang yang serius dengan gelaran itu, namun hakikatnya kehidupan saya sama seperti mereka,” katanya yang kini aktif memberi motivasi di di universiti terpilih seluruh negara.

Dalam perkembangan lain, Winnci bakal muncul filem Kau Yang Satu, arahan Osman Ali.

“Saya memegang watak antagonis iaitu gadis yang ada skandal dengan ramai lelaki. Agak sukar juga sebab sangat jauh berbeza dengan kehidupan realiti saya. Tapi saya bertuah sebab dapat bimbingan daripada Osman dan jurulatih lakon, Ellie Suriaty.

"Saya banyak belajar perkara baru dalam lakonan terutamanya untuk filem Melayu,” akuinya yang sebelum ini pernah membintangi supertele Takhta Tiga Ratu.
Dr Soo Wincci bakal tinggalkan tanah air Dr Soo Wincci bakal tinggalkan tanah air Reviewed by Kakigosip on 20:13:00 Rating: 5
Powered by Blogger.