Unimap sedia tawar tempat kepada Shakinah

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) sedia menawarkan tempat dalam bidang kejuruteraan kepada Nur Shakinah Naim, pelajar Malaysia yang dilaporkan hilang di Rouen, Normandy, Perancis, minggu lalu.

Naib Canselor Unimap, Datuk Prof Dr Zul Azhar Zahid Jamal berkata, tawaran itu dibuat kerana Unimap merupakan universiti yang berteraskan kejuruteraan selain paling hampir dengan kediaman keluarga pelajar itu di Sungai Petani, Kedah.

"Kami amat bersimpati dan terkesan dengan insiden yang berlaku ke atas Nur Shakinah, dan ingin memberi peluang kepada beliau untuk menyambung belajar di UniMAP sekiranya ingin kembali ke tanah air.

"Saya berharap tawaran ini wajar dipertimbangkan dan kami bersedia bertemu Nur Shakinah dan keluarganya sebaik mereka pulang ke tanah air," kata Zul Azhar dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Nur Shakinah, 19, melanjutkan pengajian di Universitaire de Technologie (IUT), Rouen, Perancis atas tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ialah bekas pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan Pekula Jaya, Tikam Batu, Sungai Petani.

Kehilangan pelajar itu sejak Jumaat lalu dilaporkan oleh teman serumahnya, bagaimanapun dia ditemui selamat pada 29 September lalu.

Difahamkan Nur Shakinah menghilangkan diri kerana tertekan dengan pengajian yang diikutinya.

Zul Azhar berkata, Unimap mempunyai 19 program pengajian dalam bidang kejuruteraan dan Nur Shakinah boleh memilih bidang yang diminatinya.

Katanya, Pusat Pengajian Kejuruteraan Bioproses Unimap menawarkan pengajian Kejuruteraan Bioproses dan Kejuruteraan Biosistem.

Kejuruteraan Bioproses hampir dengan program Kejuruteraan Kimia yang diikuti Nur Shakinah di UIT.

Kedua-dua program kejuruteraan kimia itu diiktiraf oleh Lembaga Jurutera Malaysia dan Agensi Kelayakan Malaysia. Lulusan program ini boleh berkhidmat sebagai Jurutera Kimia di sektor awam dan swasta, kata Zul Azhar.
Unimap sedia tawar tempat kepada Shakinah Unimap sedia tawar tempat kepada Shakinah Reviewed by Kakigosip on 05:50:00 Rating: 5
Powered by Blogger.