Pelajar Malaysia hilang di Paris selamat

Tiada apa yang mampu dikatakan ibu dan bapa Nur Shakinah Naim, 19, selain mengucapkan 'syukur Alhamdulillah' apabila mendapat tahu anak yang hilang selama hampir seminggu di Perancis, akhirnya pulang ke kediamannya dengan selamat hari ini.

Pelajar Universitaire de Technologie (IUT), Rouen, Normandy itu pulang ke kediamannya tengah hari tadi sejak dilaporkan keluar pada Jumaat lalu oleh rakan sebiliknya.

"Alhamdulillah, Shakinah selamat," kata ibu pelajar itu dengan wajah yang cukup ceria.

Berita gembira itu dimaklumkan sendiri oleh wakil Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) kepada ibu bapa Nur Shakinah, Nur Halizah Ahmad ,43, dan Naim Awang, 46, yang berkunjung ke rumah mereka di Kampung Masjid, Tikam Batu, di sini hari ini.

"Mereka (JPA) dimaklumkan oleh pegawai Kedutaan Malaysia di Perancis berhubung perkara itu," kata wanita itu kepada pemberita di rumahnya.

Tidak lama selepas itu, Nur Halizah berkata ibu angkat Nur Shakinah, Fairus Kholib,50 an, turut datang ke rumah dan memberitahu bahawa rakan sebilik Nur Shakinah ada menelefonnya dan memberitahu Nur Shakinah telah pulang.

"Tiada sebarang kecederaan padanya, anak saya dikatakan berada di balai polis untuk urusan seterusnya," katanya dan menambah, beliau masih tidak mengetahui ke mana anaknya menghilangkan diri kerana masih terlalu awal.    

Nur Halizah juga memberitahu, masih belum ada panggilan rasmi daripada Kedutaan Besar Malaysia di Perancis berhubung khabar gembira itu.

Tepat 5.39 petang, Nur Halizah menerima satu panggilan singkat daripada anak keduanya itu.

"Saya dengar suara dia sebak. Saya tidak bertanya lanjut ke mana dia menghilang. Saya tahu dia perlukan masa. Saya cuma mahu dengar suara dia dan tahu dia betul-betul selamat," katanya sebak.

Sejurus selepas berita itu tersebar, rumah keluarga itu tidak putus-putus dikunjungi keluarga, sahabat handai, saudara mara dan bekas guru Nur Shakinah, pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan Pekula Jaya, Tikam Batu yang mendapat 10A1 dalam Sijil Pelajaran Malaysia 2014.

Ditanya mengenai laporan media yang mengatakan bahawa mungkin Nur Shakinah tertekan belajar di Perancis dan pergi menenangkan diri buat sementara, katanya agak sukar untuk dipercayai kerana anaknya tidak menunjukkan yang dia tertekan.

Kali terakhir Nur Shakinah balik ke Malaysia pada Aidilfitri yang lalu, kata Nur Halizah.

"Malah dia kelihatan gembira, dia juga beli alat tulis berjumlah RM200 kerana katanya barangan tersebut agak mahal di sana," katanya.

Naim pula berkata mereka akan meneruskan rancangan untuk ke Perancis Sabtu ini untuk berjumpa sendiri dengan Nur Shakinah.

Tiket penerbangan mereka ditanggung sepenuhnya oleh UMNO Sungai Petani.

Beliau berkata, mereka berhasrat membawa Nur Shakinah menyambung pengajiannya dalam bidang kejuruteraan di tanah air memandangkan mereka cukup risau dengan apa yang berlaku.

"Bagaimanapun, kami akan bertanya pendapat dia terlebih dahulu," kata Naim dan menambah, kenduri kesyukuran akan diadakan sekembalinya ke tanah air.

Naim berkata beliau sememangnya yakin anaknya akan selamat dan tidak melakukan sesuatu di luar kawalan kerana Nur Shakinah menunjukkan minat yang tinggi untuk melanjutkan pelajaran ke Perancis.

"Beliau pernah tolak tawaran dalam bidang perguruan semata-mata ingin ke Perancis," katanya.

Ditanya bagaimana beliau dan isterinya cukup tenang sepanjang menghadapi situasi kehilangan Nur Shakinah, beliau hanya menjawab, 'reda'.

"Akhirnya, kami boleh tidur dengan aman malam ini," katanya.

Nur Halizah dan Naim turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat berusaha mencari anaknya, dan kepada seluruh rakyat Malaysia yang tidak putus-putus mendoakan keselamatan Nur Shakinah.
Pelajar Malaysia hilang di Paris selamat Pelajar Malaysia hilang di Paris selamat Reviewed by Kakigosip on 04:51:00 Rating: 5
Powered by Blogger.