Amaran Sultan Johor

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar memberi amaran untuk menarik balik darjah kebesaran Datuk  yang dikurniakan almarhum ayahanda baginda, sekiranya individu yang menerima gelaran itu gagal menghadiri Hari Hol, setiap tahun.

Baginda bertitah amaran itu dikeluarkan berikutan terdapat segelintir daripada penerima darjah tersebut tidak menghadiri Hari Hol sebelum ini, biarpun ia diisytiharkan cuti umum di Johor sebagai memperingati kemangkatan Sultan Iskandar.

Baginda bertitah ketidakhadiran sesetengah penerima darjah itu melambangkan mereka tidak sanggup berkorban masa untuk memperingati ayahanda baginda dan tidak berminat untuk terus menjunjung kurniaan darjah tersebut.

Oleh itu, baginda bertitah adalah lebih baik jika darjah yang diterima dikorban atau dipulangkan secara hormat sebagaimana mereka menerimanya dahulu.

"Jika tidak, saya akan mengumumkan nama-nama penerima yang darjahnya ditarik balik, tidak kira sama ada penerima itu seorang menteri, jeneral atau bekas jeneral.

"Tindakan akan diambil kepada semua penerima yang gagal hadir," titah baginda bersempena Hari Ulang Tahun Ke-51 Rejimen Gerak Khas di Kem Iskandar di sini hari ini.

Turut berangkat hadir pada majlis itu ialah Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim; Tunku Temenggong Johor Tunku Idris; Tunku Panglima Johor Tunku Abdul Rahman dan Tunku Putera Johor Tunku Abu Bakar.

Hari Hol yang disambut pada 6 Safar setiap tahun kebiasaannya meliputi majlis tahlil dan istiadat ziarah makam Almarhum Sultan Iskandar.

Dalam perkembangan lain, Sultan Ibrahim yang merupakan Kolonel Komandan Rejimen Gerak Khas turut mengingatkan semua anggota komando agar tidak terjebak dengan kegiatan jenayah dan ajaran ekstremis agama yang boleh mencemarkan nama baik rejimen berkenaan.

"Tidak kira sama ada ketika masih berkhidmat ataupun setelah bersara kelak, jagalah nama baik Gerak Khas sepanjang masa.

"Tunjukkan kepada masyarakat bahawa anggota komando adalah seorang yang berdisiplin tinggi dan berbudi pekerti yang baik," titah baginda .

Sultan Ibrahim bertitah sepanjang 51 tahun penubuhan rejimen itu, ia telah mencapai pelbagai kejayaan yang boleh dibanggakan, meskipun tidak juga lari daripada kegagalan dan kesilapan.

"Bersandarkan kepada pengalaman itu, kita harus berfikir jauh ke hadapan, tentang strategi untuk memperkukuhkan rejimen Gerak Khas, kecemerlangan yang mesti dikekalkan, cabaran yang perlu dihadapi serta kelemahan yang harus diatasi.

"Dalam dunia moden masa kini, kita tidak boleh terus menggunakan strategi dan taktik lama serta bergantung kepada peralatan lama, lapuk dan ketinggalan zaman," titah baginda.
Amaran Sultan Johor Amaran Sultan Johor Reviewed by Kakigosip on 06:02:00 Rating: 5
Powered by Blogger.