BN menang besar walau calon tak disukai rakyat?

Figura seorang Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem berjaya menunjukkan kepada rakyat Sarawak beliau seorang pemimpin yang bekerja dan tidak hanya cakap kosong di mana akhirnya dibuktikan rakyat negeri itu menerimanya dengan kemenangan besar dalam Pilihan Raya Negeri (PRN), semalam.

Penganalisis politik melihat ‘tsunami Adenan’ yang melanda negeri itu punca BN mampu mencipta keajaiban di Sarawak meskipun pengundi didakwa tidak senang dengan calon yang mewakili kawasan mereka.

Namun, kerana seorang Adenan Satem, BN mampu mengekalkan kuasa di negeri Bumi Kenyalang itu.

Pensyarah Jabatan Sosiobudaya Universiti Malaya (UM), Profesor Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, kajian dijalankan universitinya menunjukkan rakyat tidak puas hati dengan kerajaan dan pemimpin sekarang namun Adenan disifatkan tidak sama dengan pemerintah Sarawak sebelumnya.

“Mereka kata, walaupun jalan raya di pinggir bandar, tiada elektrik hingga selalu berlaku kemalangan pada waktu malam namun mereka pilih juga BN, kenapa? Sebab mereka percaya pada faktor Adenan.

“Adenan telah beri harapan baharu kepada pengundi supaya perkara yang terbengkalai, pembangunan, janji-janji yang tidak ditunaikan oleh wakil rakyat terdahulu tidak akan berlaku lagi. Ini sebenarnya satu tanggungjawab besar kepada Adenan kerana kepercayaan rakyat terlalu tinggi.

“Mereka marah kepada pemimpin dulu, marah kepada wakil rakyat sekarang, tidak suka dengan calon yang bertanding tapi tetap mereka pilih BN kerana faktor Adenan. Mereka tidak suka dengan calon yang bertanding pun sebenarnya. Tapi mereka ingat Adenan kerana Adenan sendiri pernah berpesan, jika tak suka calon, ingat beliau,” katanya.

Demi menunaikan segala janji kepada rakyatnya, Adenan memerlukan pasukan yang terbaik yang bersih daripada kontroversi, berkaliber serta fokus dalam melakukan pekerjaan demi memastikan dasar-dasarnya berjaya dilaksanakan.

Selain itu, katanya berdasarkan kajian penyelidikan UM untuk PRN Sarawak kali ini menunjukkan, faktor ‘carpet bombing’ yang dilaksanakan pasukan kerajaan termasuk menurunkan agensi-agensi pemerintah berkaitan beberapa hari sebelum pilihan raya turut menyumbang kemenangan di kawasan yang mustahil menang.

“Ini termasuk dalam pemberian makanan, elaun logistik dan menyelesaikan masalah-masalah sedaya upaya dalam tempoh itu. Ada sesetengah kawasan itu memang tidak boleh menang tapi tiba-tiba menang.

“Kawasan panas termasuk juga Beting Maro, Sebuyau, Marudi, Layar, Pujut, Piasau, Senadin, Pakan, Batu Kitang, Bawang Assan, Tasik biru, Lingga antara yang berjaya digempur dengan pendekatan ‘carpert bombing’,” katanya.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Sains Sosial dari Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Prof Madya Dr Jeniri Amir merujuk kepada kenyataan Adenan sebelum ini yang menyebut kesukaran mencari pemimpin malaikat kerana manusia itu tidak sempurna, beliau berkata, rakyat memang tidak mengharapkan calon malaikat.

“Yang diharapkan rakyat ialah wakil yang bukan sahaja muncul dan sibuk menemui rakyat ketika menjelang pilihan raya namun wakil rakyat yang sentiasa bersama rakyat. Sebab itu namanya wakil rakyat.

“Sudah menang, mereka harus memenuhi segala janji bukan wakil rakyat yang asyik menggunakan kedudukannya itu untuk menambah kekayaan diri, keluarga dan kroni-kroninya. Kalau gagal, tunaikan janji dan bawa perubahan seperti yang dikehendaki rakyat maka mereka (BN) akan terima bahananya dalam pilihan raya umum dan PRN akan datang. Ada risiko jika mereka tidak pedulikan rakyat,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau mengingatkan wakil-wakil rakyat BN yang memenangi PRN kali ini agar tidak lagi menjual nama Adenan ataupun bersembunyi di sebalik bayang-bayang ketua menteri itu.

“Ini tidak boleh berlaku. Ini (jual nama Adenan) hanya boleh digunakan sebagai strategi jangka pendek menjelang PRN. Mereka tidak boleh selamanya bergantung kepada nama Adenan.

“Jadi, untuk diterima baik dalam pilihan raya akan datang oleh pengundi, mereka harus keluar daripada bayangan (Adenan) itu dan melakukan apa sahaja yang sesuai dengan kehendak rakyat,” katanya.
BN menang besar walau calon tak disukai rakyat? BN menang besar walau calon tak disukai rakyat? Reviewed by Kakigosip on 06:12:00 Rating: 5
Powered by Blogger.